Trollbeat


Ólafur Arnalds & Nils Frahm – Stare by knubbutt
april 20, 2012, 16:13
Filed under: ♬Recensioner, ❤Ok | Etiketter:

Betyg: 8.9 av 10

Framgång föder framgång, heter det. I mina ögon föder också ofta framsteg mer framsteg – talangfulla musiker lär sig uppfinna hjulet fler gånger. I Nils Frahms fall kom den första riktigt stora framgången med hans fenomenala Felt från förra året – ett album som liksom satte tonen för en hel genres utveckling och Ólafur Arnalds har skaffat sig världsvidd uppskattning i och med sin väl avvägda mix av elektronika och klassisk musik. På Stare, duons första samarbete och dess bidrag till 2012 års Record Store Day lyckas de uppfylla de många förväntningar som faktiskt legat på dem sedan det blev klart att detta album skulle bli verklighet.

Likt Burials Kindred från tidigare i år är Stare ett album som gräver sig djupt ner i en genre som är nischad, älskad och modern. Likheterna slutar inte där – faktum är att de är många. Låtarna är tre till antalet, två a-spår och ett avsevärt mycket längre på b-sidan. Det är till och med så att precis som på Kindred där avslutaren Ashtray Wasp helt och hållet kastar samtliga fördomsfulla hipsteråsikter angående dubstep all världens väg för att ge rum åt genialitet så är b-sidan på Stare (nej, spåren har inga namn) en tretton minuter lång bas/keyboard/cello-variant som sätter sig likt en gnuggis – den försvinner efter några dagar, men man vill gärna köpa ett nytt tuggummi och sätta på en till.

Trots att modern klassisk musik stundtals kan vara vacker och mäktig och det ena med det tredje så är det framsteg likt detta som gör att man faktiskt får motivation att leta vidare. Detta är en genre som riskerar att gå i samma fälla som post-rock redan gjort, men Stare är ett bidrag i utvecklingen framåt – något som får ses som absolut nödvändigt om musiken ska överleva en längre tid.

/johan

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Vilken fälla har post-rock gått i?

Kommentar av Tarzan Boy

Att bli alldeles för reptitiv. Genren har stagnerat fullständigt så till den milda grad att det bara finns några få band inom genren som inte är helt urdraggade =) Tänker då på EITS som ett band som på nåt sätt alltid låter fräscha, men jag är rätt nyfiken på att se vad Mono hittar på i höst…

Kommentar av knubbutt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: