Trollbeat


Nils Frahm – Screws by knubbutt
september 28, 2012, 23:05
Filed under: ♬Recensioner | Etiketter:

Betyg: 6.7 av 10

När den tyske pianovirtuosen och smärre underbarnet Nils Frahm förra året satte sig ned och spelade in Felt i sin berlinvåning med sitt enda piano och avlägsna dörrknarr och fottramp som sällskap gjorde han det med en sådan oerhörd finkänslighet och emotionell finess att många musikkritiker föll handlöst och gång efter annan utsåg alltihop till en av förra årets bästa prestationer, alla kategorier. Det var så tydligt på Felt; minimalismen, inspirationen och kärleken till musiken kombinerades till ett oförglömligt album (som gjorde att jag faktiskt förstod vad en god vän menade när han sa att hans favoritljud kom från en pianopedal). Nu när Frahm för ett par dagar sedan på sin 30-årsdag släppte ett nytt album kallat Screws, vars längd ligger någonstans mitt emellan en EP och en LP, är minimalismen och kärleken fortfarande lika framträdande som för ett år sedan medan det känns som att inspirationen har falnat en aning.

Screws låter ibland som man kan förvänta sig av en platta som är 28 minuter lång uppdelat på nio låtar – ofullständig. Stycken som Fa och Si (ja, spåren är döpta efter do-re-mi-skalan, bortsett från första och sista spåret som heter You och Me respektive) borde inte avslutas där de gör det, mitt i ett andetag. Men även om man ibland kan störa sig lite på detta är det ingen tvekan om att Frahm konstruerar musik av högsta kvalitet.

Kanske är det för att det är den låten som är mest lik Felt i sin uppbyggnad eller kanske är det för att jag varit aningen svältfödd på ny musik av den här sorten på sistone, men icke desto mindre rankar jag det sista spåret Me som en av detta årets absolut bästa låtar (det är snart oktober, just sayin’). Det är sällan som jag vill lyssna på samma spår flera gånger i rad för att jag inte vill bli av med gåshuden som springer genom kroppen. Me har allt en komposition av den här kategorin behöver. Det är bara det att jag inte riktigt är beredd att varje gång lyssna igenom det till viss del oavslutade albumet för att bli belönad med denna kronjuvel till avslutare.

Ladda ner Screws gratis här!

/johan

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: